O petiţie online pentru demiterea ministrului Oprea a adunat în 4 zile aproape 16.000 de semnături

O petiţie online pentru demiterea ministrului Oprea a adunat în 4 zile aproape 16.000 de semnăturiO petiţie online intitulată „Demisia, Oprea! Încetaţi abuzul de coloane oficiale!” şi iniţiată la două zile după accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, care însoţea coloana oficială a vicepremierului, a adunat în patru zile aproape 16.000 de semnături.

In petiţie, lansată pe site-ul petitieonline.com, se solicită demiterea ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, pentru abuzul de funcţie în folosirea ilegală a coloanelor oficiale.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) a murit marţi seară, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală. Moartea sa tragică a adus la lumină un abuz petrecut în acele cirscumstanţe, pentru care autorul trebuie să răspundă” – scrie în deschiderea petiţiei, intitulată „Demisia, Oprea! Încetaţi abuzul de coloane oficiale! Încetaţi abuzul de legitimaţii! STATUL SUNTEM NOI!

Iniţiatorii şi semnatarii petiţiei mai cer Parlamentului începerea unei anchete privind folosirea coloanelor oficiale în trafic şi a însemnelor oficiale de către maşinile oficiale ale instituţiilor (inclusiv afişarea însemnelor oficiale pe maşini private).

Cerem Parlamentului să legifereze limitarea strictă a coloanelor oficiale doar pentru Preşedintele ţării, pentru şeful Guvernului şi doar pentru situaţii de urgenţă, necesitatea folosirii trebuind să fie explicată prin documente publice, transparentizate post-factum, în fiecare caz. Solicităm interdicţia afişării logo-urilor, legitimaţiilor şi însemnelor oficiale ale unor instituţii ale statului de către demnitari, oficiali sau alţi angajaţi ai diverselor instituţii (Parlament, ministere, alte autorităţi). Există tendinţa intimidării poliţiei prin afişarea acestor însemne. Ele trebuie limitate strict pentru folosinţa locurilor de parcare ale instituţiei şi ar trebui să fie ilegală (asimilabilă abuzului de functie) afişarea lor pe drumuri publice – mai scrie în petiţie.

Semnatarii mai solicită demiterea şefilor Brigăzii Rutiere a Capitalei şi a comisarilor „care au permis folosirea ilegală de către ministrul Gabriel Oprea” a coloanei oficiale, în 20 octombrie, din care a făcut parte agentul de poliţie Bogdan Gigină.

Aceştia mai cer demiterea şi tragerea la răspundere a celor responsabili pentru marcarea lucrărilor publice de pe strada Ştirbei Vodă.

Îndemnăm şoferii să respecte semnalele luminoase ale ambulanţelor, pompierilor şi ale altor utilitare de real interes public. Observăm cu îngrijorare că din cauza abuzului de coloane oficiale, autovehiculele care salvează vieţi încep să fie ignorate. Pot muri oameni din cauza iresponsabiltăţii unor demnitari care cred că timpul lor e prea important ca să stea cu noi în trafic. Trafic pentru care nu oferă soluţii. Solicităm autorităţilor să nu mai abuzeze de resursele Poliţiei Rutiere, ştiut fiind faptul că o mare parte din timpul de teren al acestora este dedicat însoţirii şi dirijării traficului pentru coloanele oficiale – scrie în finalul petiţiei.

Lansată pe site-ul petitieonline.com în 22 octombrie, petiţia a fost semnată, până luni dimineaţă, de 15.946 de oameni.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani), de la Brigada Rutieră a Capitalei, a murit în seara zilei de 20 octombrie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală.

Poliţistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, însă informaţii despre această situaţie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.

Martori care erau foarte aproape de locul accidentului de pe strada Ştirbei Vodă spun că maşina în care se afla ministrul Gabriel Oprea nu a oprit după accident.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: