Organizația Mondială a Sănătății: Răspândirea internaţională a virusului poliomielitei e URGENȚĂ de sănătate publică

de Stiri Buzau Media

Organizația Mondială a SănătățiiVești alarmante de la Organizația Mondială a Sănătății. Riscul de răspîndire a virusului care provoacă poliomielita crește, fiind necesară vaccinarea celor care călătoresc în viitorul apropiat în Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Madagascar, Mali, Nigeria, Pakistan, Somalia, Siria şi Ucraina.

MAE le recomandă cetăţenilor români să se informeze asupra atenţionărilor emise de către instituţiile medicale autorizate din statele menţionate referitor la această problemă.

Vaccinarea se va face cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau pentru cazuri de urgenţă chiar înaintea plecării şi va fi consemnată pe un format tip al OMS „Certificat de vaccinare sau profilaxie” (carnetul galben).

Victor Olsavszky, reprezentantul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat, luni, că cele două cazuri de poliomielită depistate recent în Ucraina sunt rezultatul scăderii drastice a vaccinării, fiind cauzate de virusul vaccinal, ci nu de cel sălbatic.

În Ucraina acoperirea vaccinală a scăzut foarte mult, aproape de 40 la sută, faţă de România, cu peste 85 la sută, comparativ cu ce recomandă OMS, de 95 la sută, comparativ cu ce avea România în 2000 – 98 la sută. În Ucraina acoperirea vaccinală la poliomielită este de sub 15 la sută, adică 15 copii din 100 sunt acoperiţi complet. Riscul creşterii cazurilor de poliomielită există mai ales că a apărut un virus care a suferit mutaţii genetice – a mai spus Olsavszky.

La rândul său, Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a spus că vaccinarea împotriva poliomielitei se face în cadrul programului naţional de imunizare a copiilor şi la adulţi numai dacă pleacă în zone endemice.

România monitorizează ape reziduale pentru identificarea posibilelor boli transmisibile, cum ar fi şi poliomielita. Pe lângă monitorizarea apelor, Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, monitorizează cazurile de poliomielită, dar şi cazurile de paralizie acută flască, suferinţă care poate fi produsă de infecţia cu virus poliomielitic, dar nu avem niciun fel de indicaţie că acest virus ar circula în România – a adăugat Rafila.

El a mai spus că, dacă se constată că este un număr prea mare de copii care nu au fost vaccinaţi, se poate trece la o campanie de recuperare a vaccinării împotriva poliomielitei, prin care toţi să fie imunizaţi cu vaccin polio.

Potrivit lui Rafila, cel mai mare număr de copii nevaccinaţi sunt din Bucureşti, Arad şi Alba, cu o pondere sub media naţională, iar catagrafia copiilor eligibili şi nevacinaţi continuă.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns