Parlamentul a stabilit la câți câini au dreptul ciobanii

1cioban_9efce4563e

O lege adoptată de parlamentari schimbă regulile de la stână. În funcție de regiune, ciobanii au voie să țină la turmă unul, doi sau trei câini. Dacă au mai mulți, amenzile ajung până la 1500 de lei.

Crescătorii de animale sunt revoltați pentru că, spun ei, nu au cum să-și apere oile de lupi.

Modificarea legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic făcută în iunie spune clar că se interzice „permiterea însoțirii turmelor și cirezilor de către câini însoțitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal și de 1 la câmpie.”

Amenzile sunt între 500 și 1500 de lei, iar cei care ar trebui să le aplice după ce numără câinii la stână sunt angajații fondurilor de vânătoare. Oierii spun însă că cifra stabilită prin lege e mult prea mică și amenință că vor ieși în stradă pe 15 decembrie, în fața Parlamentului.

Vânătorii spun că această prevedere a fost introdusă pentru a proteja animalele sălbatice de talie mijlocie, care sunt atacate de câinii de pază.

Această lege practic interzice dreptul la proprietate, ne impune să avem cel mult trei câini la turmă și ne interzice să ne pășunăm animalele pe propriile terenuri agricole după data de 6 decembrie, până la finele lunii aprilie, a declarat Marcel Andrei, președintele Sindicatului național al crescătorilor de ovine și caprine din România.

Ministrul Agriculturii a confirmat că legea îi dezavantajează clar pe ciobani, care riscă să se trezeacă cu turmele decimate de lupi. Mai grav, actul normativ este deja în vigoare încă din iulie și prevederile referitoare la câini ar trebui să se aplice începând din 6 decembrie.

Din păcate situația este exact așa cum a fost prezentaăa de crescătorii de ovine. Sper să putem modifica legea respectivă. Eram la Bruxelles atunci când am fost solicitat în legătură cu anumite prevederi care practic afectează activitatea de creștere a ovinelor în România. Îmi amintesc că, cu niște ani în urmă am fost extrem de lăudați de europeni legat de faptul ăa ciobanul român a reușit să supraviețuiască alături de cea mai mare populație de ursi din Europa, de populația de lupi. Sigur că avem nevoie de prevederi care să sprjine oieritul în România. Sper să redeschidem discuția cu legea respectivă și să facem așa fel încât să nu ducem la disparția acestei ocupații. E greu de înțeles de ce a fost făcută o astfel de lege, ciobanul folosește câinii pentru protecția oilor împotriva animalelor sălbatice, a declarat Achim Irimescu.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: