Pentru al șaselea an consecutiv, elevii Colegiului Economic din Buzău au fost cititori în „Biblioteca Vie”

de Stiri Buzau Media
Pentru al șaselea an consecutiv, elevii Colegiului Economic din Buzău au fost cititori în "Biblioteca Vie"

Pentru al șaselea an consecutiv, elevii Colegiului Economic din Buzău au fost cititori în "Biblioteca Vie"Joi, 19 noiembrie, elevii Colegiului Economic Buzău au citit 19 „cărţi vii” care poate le-au schimbat viaţa. O bibliotecă vie şi o şansă pentru 80 de elevi de a afla tot ce vor despre profesia dorită.

Ce este o Bibliotecă Vie? Conceptul a apărut în Danemarca şi poartă numele de Human Library şi a fost „importat” în România de Asociaţia „ART FUSION” din Bucureşti. Conceptul este atrăgător şi l-am adaptat necesităţilor noastre de a asigura elevilor o mai bună consiliere şi orientare profesională. Biblioteca vie functioneaza ca o biblioteca obisnuita- cititorii pot imprumuta o carte pentru o perioada limitata de timp (25 minute). Exista insa doua aspecte importante: CARTILE sunt FIINTE UMANE si intra intr-un dialog personal cu cititorul.

Aflată la a şasea ediţie, Biblioteca Vie de anul acesta a reunit pe rafturile ei 19 cărţi dintre cele mai interesante: Muşat Mihai, Dumitraşcu Adrian, Nicolai Remus, Suditu Nicolae, Poteraşu Gabriela, Bejan Roxana, Câmpeanu Loredana, Copariu Mirela, Vlad Nicoleta, Dumitru Cristea, Mîndruţă Adrian, Bădeanu Elvira, Budău Robert, Brătilă Sorin, Mardale Mihai, Cristea Ionuţ. Fiecare „carte” a avut o poveste personală, fiecare carte a prezentat o profesie. Elevii au „citit” despre ce înseamnă să fii: funcţionar bancar, expert contabil, ofiţer, poliţist, agent de marketing, manager, avocat, jurnalist, profesor, specialist IT. Cei peste 80 de elevi participanţi au pus întrebări şi au aflat răspunsuri legate de profesia pe care şi-o doresc în viitor.

Bibliotecari” în Biblioteca Vie au fost anul acesta: Lucia Olteanu, Cătălina Poştovei, Maria Popa, Măriuca Vali Budău, Adina Enuş. Sunt cele care au ales cu multă grijă cărţile şi au îndrumat cititorii.

În intervenţia sa doamna directoare Lungu Marioara a menţionat: ,,Când cărțile prind suflet înseamnă că este <<Bibioteca Vie>>.  Iar când este <<Biblioteca Vie>> elevii noștri sunt mulțumiți pentru că oameni din diverse domenii, cu funcții diferite, cu experiențe multiple și  cunoștințe dovedite  stau de vorbă cu ei, viitorii angajați sau antreprenori. Este  al șaselea an când acest proiect se dezvoltă la nivelul unității noastre educative. Așa cum rezultatele din ceilalți ani ne-au dat asigurări că merită să continuăm, și acum spunem că vom avea o bibliotecă și în anii școlari următori. Pentru că un astfel de proiect nu poate să aibă decât efecte benefice asupra tinerilor de astăzi și adulților de mâine.

Cu siguranţă activitatea de consiliere va continua prin vizite la agenţii economici în cadrul proiectului „Job Shadow Day” organizat în parteneriat cu Junior Achievement România.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns