Peste 80.000 de persoane cu infecţii respiratorii acute, în ultima săptămână

B1364310394Peste 80.000 de persoane s-au îmbolnăvit de infecţii respiratorii acute în ultima săptămână, la nivel naţional, cu 2% mai multe decât în acelaşi interval din 2014, totodată fiind confirmat şi primul caz de gripă, anunţă Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, primul caz de gripă a fost confirmat la un pacient din Iaşi, analizele indicând drept cauza bolii virusul AH1N1. În sezonul prcedent, primul caz de gripă a fost produs de virusul AH3N2.

La nivel naţional, în intervalul 16-22 noiembrie, au fost în total 82.883 de cazui de infecţii respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, infecţii acute de căi respiratorii superioare (IACRS) şi pneumonii, cu doi la sută mai multe comparativ cu cele înregistrate în aceeaşi săptămână a sezonului anterior ( 81.244) şi cu 0,3 la sută mai multe faţă de cele înregistrate în săptămâna precedentă (82.649).

Reprezentanţii CNSCBT au mai menţionat că, în perioada 16-22 noiembrie, s-au înregistrat la nivel naţional 29 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 33 în aceeaşi săptămână a sezonului precedent. Tot în acest interval au fost raportate cinci cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu trei mai multe faţă de săptămâna anterioară şi cu două mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi SARI şi până la data de 24 noiembrie a fost confirmat cu laboratorul un singur caz de gripă AH1N1, potrivit statisticilor CNSCBT.

Până în 22 noiembrie au fost vaccinate gratuit prin programul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii 333.569 de persoane din grupele la risc.

Ministerul Sănătăţii recomandă continuarea imunizării, dar şi respectarea măsurilor de igienă.

În acest sezon cu oscilaţii mari de temperatură, recomandăm continuarea vaccinării la grupele de risc.Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea afecţiunilor respiratorii şi a gripei – a precizat purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore.

Pentru această campanie de vaccinare, Ministerul Sănătăţii a cumpărat din străinătate 500.000 de doze.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: