Planuri pentru eradicarea bolii limbii albastre în rândul animalelor

boala-limbii-albastreANSVSA intenţionează să introducă, din acest an, obligativitatea vaccinării animalelor împotriva bolii limbii albastre.

„Noi, ca perspectivă, avem o iniţiativă legislativă, dar întâmpinăm foarte multe greutăţi din partea unor asociaţii ale crescătorilor de animale care nu sunt de acord cu vaccinarea obligatorie contra bolii limbii albastre. Ei vor să fie menţinută în continuare o vaccinare la cerere, o vaccinare voluntară, pentru faptul că, procedural, după vaccinare îi obligă să efectueze o analiză care se pare că este un pic mai costisitoare. Nu am înţeles de ce, la ora actuală, studiem să vedem cum justifică laboratorul preţul pe care îl cere pe analiza respectivă”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu.

El a mai spus că propunerea făcută prevede ca vaccinarea să fie suportată în totalitate de către stat, adăugând că această măsură a fost aplicată şi de alte ţări europene.

„Zece milioane de euro îi avem de la Uniunea Europeană pentru produsul biologic, respectiv Uniunea Europeană plăteşte jumătate din valoarea produsului biologic, jumătate plătim noi. Singurul lucru care rămâne discutabil e dacă Ministerul Finanţelor va suplimenta banii pentru manoperă. Dacă nu o facem cu plata integral de la bugetul de stat, în niciun caz nu va fi o reuşită de 100%. Toate ţările cu o situaţie economică bună, respectiv Germania, Austria, au scăpat de această boală numai vaccinând consecutiv trei ani”, a mai spus preşedintele ANSVSA.

Băiculescu a explicat că o problemă ridicată de crescătorii de animale este faptul că unele ţări în care se exportă, precum cele din Orientul Mijlociu, nu acceptă animale vaccinate. El şi-a exprimat însă speranţa că la sfârşitul lunii septembrie să înceapă prima vaccinare împotriva bolii limbii albastre, după ce ar urma să fie aprobată hotărârea de guvern care să reglementeze acest lucru.

Întrebat dacă există, în prezent, vreun caz confirmat de boala limbii albastre în România, preşedintele ANSVSA a spus că, la ora actuală, nu există niciun caz, însă în literatura de specialitate se spune că presiunea maximă este în lunile iulie – august.

Primul caz de boala limbii albastre în România a fost înregistrat în 22 august 2014, în judeţul Buzău. Conform unei centralizări din 15 octombrie anul trecut, 384 de animale au murit în România din cauza bolii limbii albastre.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: