Politistii Inspectoratul de Poliție Județean Buzău acționează în sistem integrat, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine și siguranță publică, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului

de Stiri Buzau Media

Având în vedere prevederile Ordonanţelor militare nr. 1/17.03.2020 și 2/21.03.2020, ieri, polițiștii din structurile şi subunităţile din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, împreună cu reprezentanți din cadrul Poliţiilor locale şi în colaborare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Buzău, au continuat activităţile de verificare a persoanelor, pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19.

În cursul zilei de 23 martie a.c., pe raza judeţului Buzău au fost angrenaţi în activităţi specifice peste 450 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali.

Astfel, în urma activităților desfășurate, în ultimele 24 de ore, au fost verificate peste 1380 de persoane, privind modul în care acestea respectă măsura autoizolării.

Tot ieri au fost aplicate 56 de sancţiuni contravenţionale cu privire la nerespectarea măsurii de izolare la domiciliu, pentru nerespectarea prevederilor legate de circulația cetățenilor în grupuri mai mari de 3 persoane care nu fac parte din aceeași familie și pentru nerespectarea reglementărilor care privesc restricțiile de circulație în intervalul 22.00-06.00. Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de peste 75.000 lei.

În intervalul orar 22.00 – 06.00, la nivelul judeţului Buzău, prin dispozitivele curente au fost transmise mesaje către cetăţeni cu privire la necesitatea respectării prevederilor O.M. nr. 2/2020.

În acest context au fost constituite aproximativ 30 de puncte de blocare, în care au acţionat peste 110 poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali pentru verificarea modului de respectare a acestor prevederi.

În acest interval, s-au suplimentat dispozitivele curente cu un procent de 20% față de efectivele angrenate în activităție curente.

A fost înregistrat un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de “instigare publică”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 368 din Codul Penal. La data de 23 martie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Buzău s-au sesizat din oficiu, la semnalarea reprezentanților jandarmeriei, cu privire la faptul că în aceeași zi, utilizatorul unui cont pe o rețea de socializare a postat pe o pagină media locală mai multe poze însoțite de un mesaj scris. Prin mesajul publicat, utilizatorul susținea că, în contextul actual al pandemiei, fenomenul infracțional în plan local ar fi înregistrat o creștere semnificativă, mesaj care făcea inclusiv trimiteri de conotație discriminatorie pe bază de rasă sau etnicitate. Mesajul inducea o stare de temere în mod nefondat, având în vedere că în urma verificărilor întreprinse de polițiști aspectele sesizate nu s-au confirmat.

Autoritățile vor continua activitățile pe această linie și în perioada următoare, acționând în sistem integrat pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Info de background

Conform prevederilor Ordonanței militare nr. 2, în intervalul orar 6,00-22,00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

  1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  2. b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  3. c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  4. d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  5. e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

De asemenea,  în intervalul orar 22,00-6,00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prezentate anterior.

**

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Măsura se aplică începând din data de 23 martie a.c., ora 22,00.

Totodată, conform prevederilor ordonanței militare nr. 2, persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.

Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Atenție, aceste măsuri nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală!

(Conform prevederilor legale, sancțiunile contravenționale sunt între 100-5.000 de lei – pentru persoanele fizice și între 1.000-70.000 de lei, pentru persoane juridice.)

 

POLIȚIA REAMINTEȘTE:

RESPECTAȚI TOATE RECOMANDĂRILE AUTORITĂȚILOR!

STAȚI ÎN CASĂ!

IEȘIȚI DIN LOCUINȚĂ DOAR PENTRU A MERGE LA SERVICIU SAU PENTRU URGENȚE!

SUNTEM AICI PENTRU SĂNĂTATEA DUMNEAVOASTRĂ!