Premier va fi buzoianul Cătălin Predoiu, dacă Iohannis îşi menţine angajamentul

catalin-predoiuPremier va fi Cătălin Predoiu, dacă Iohannis își menține angajamentul. Afirmația îi aparține fostului preşedinte Traian Băsescu și a venit la scurt timp de la demisia lui Victor Ponta. Băsescu a declarant  că Victor Ponta trebuia să demisioneze de mult, „având în vedere deserviciile de imagine cu plagiatul, trimiterea în judecată”. „A întârziat foarte mult. Motivația demisiei nu e istoria, ci prezentul, creșterea tensiunii sociale”, a spus Băsescu.

Întrebat dacă Victor Ponta a cedat ușor, Traian Băsescu a declarat că „având în vedere deserviciile de imagine cu plagiatul, trimiterea în judecată, trebuia să demisioneze de mult. A întârziat foarte mult. Motivația demisiei nu e istoria, ci prezentul, creșterea tensiunii sociale”.

În ceea ce privește soluțiile viitoare, fostul șef al statului spune că România are o problemă cu corupția și „nu o altă instituție va reuși să o elimine. DNA reușește să o elimine la nivel de Guvern și Parlament”.

Astfel, „problema e deficitul cultural pe care îl avem. Fie că ne ducem la primărie sau altă instituție, corupția nu se poate face de una singură. E o chestiune de educație. De regulă, cei care fac propuneri de corupție la nivel înalt sunt de multe ori chiar oamenii de afaceri. Trebuie privite corect lucrurile. Marea corupție are loc la nivelul om politic în funcție înaltă și oameni de afaceri, iar corupția din primării, școli și spitale este o chestiune culturală”.

Dacă aș fi președinte, aș nominaliza un premier care aș crede că ar face față situației la zi. Nu aș avea multe negocieri. După desemnare, premierul e obligat să încerce să își facă o coaliție. Aș face consultarea cu partidele, dar aș merge pe un premier pe care mi l-aș asuma – a explicat Băsescu situația noului premier.

E o chestiune de responsabilitate maximă. Problema unui premier nu e doar a străzii. Trebuie să își asume noul Cod Fiscal, pomenile anunțate de Ponta că intră în vigoare la 1 decembrie. Am spus mereu vai de politicienii care guvernează după sondaje. Trebuie ținut cont că responsabilitatea președintelui e să nu desemneze un premier asupra căruia sunt suspiciuni de corupție. Responsabilitatea e mult mai mare decât să ții cont de stradă. Avem o Constituție care spune cum să numești un premier – a subliniat politicianul.

Fostul președinte a adăugat că „președintele are deja un angajament legat de desemnarea lui Predoiu. Dacă își va menține angajamentul înseamnă că premierul va fi Predoiu. Gabriel Oprea nu va mai fi main player, nu va mai putea apărea în cabinet, jocul e în mâna președintelui. Nu cred că mesajele sunt importante, ci decizia”.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: