Procuror de la Parchetul Pătârlagele, trimis în judecată pentru fals în declarații. A uitat că a colaborat cu Securitatea

646x404 (1)Un procuror ajuns în iunie 2016 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătîrlagele va fi suspendat din funcţie după ce a fost trimis în judecată pentru fals în declaraţii. Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorul Iulian Preda a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de fals în declaraţii săvîrşite în 2010 şi 2013, cu ocazia a două concursuri organizate de Consiliul Superior al Magistraturii. La înscriere, magistratul Iulian Preda a depus declaraţii pe propria răspundere din care rezulta că nu a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1989, însă realitatea era cu totul alta.
Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă  Înalta Curte de Casație și  Justiție au  finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului PREDA IULIAN, procuror, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de fals în declarații.  

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

În calitate de procuror, inculpatul Preda Iulian a participat la concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii în perioada 16 aprilie – 6 iulie 2010, fiind admis pentru funcția de prim – procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște, precum și la concursul organizat în perioada 22 martie  – 19 iunie 2013, în urma căruia a fost admis  pentru funcția de prim – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița. Cu ocazia înscrierii la ambele concursuri, inculpatul Preda Iulian  a depus, în conformitate cu disp. art. 49 alin. 11 rap. la art. 48 alin. 10 – 11 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, declarații întocmite pe propria răspundere din care  rezulta că nu a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990, declarațiile fiind date în vederea producerii unor consecințe juridice pentru sine, respectiv ocuparea unor funcții de conducere pentru care legea instituie incompatibilitatea cu calitatea de agent sau colaborator al fostei Securități.  

Prin sentința civilă pronunțată în anul 2013 de Curtea de Apel București – Secția a VIII-a Contencios Administrativ și Fiscal, irevocabilă prin decizia pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal în 2015, s-a constatat însă că inculpatul Preda Iulian a avut calitatea de colaborator al Securității, în accepțiunea prevăzută de art. 2 lit. b din O.U.G. nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii.

Potrivit probatoriului întocmit în cauză, în anul 1986, inculpatul Preda Iulian era electrician în cadrul Combinatului de Oțeluri  Speciale Târgoviște și a semnat un angajament de colaborare cu organele de securitate, prin care urma să furnizeze acestui serviciu secret, sub numele conspirativ ”Marius”, informații referitoare la ”mediul tinerilor fără ocupație, care frecventează baruri, ceainării, videoteci și se pot angrena în activități necorespunzătoare ce pot aduce atingere într-un mod sau altul securității statului”.

În dosarul de rețea din arhiva fostei Securitați avându-l ca titular pe Preda Iulian au fost identificate șase note informative olografe scrise și semnate de inculpat sub pseudonim (în perioada 1986 – 1987) și care, potrivit notei de constatare a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, se circumscriu celor două cerințe legale pentru a putea fi reținută calitatea de colaborator al fostei Securități: denunțarea unor atitudini potrivnice regimului comunist și încălcarea unor drepturi fundamentale. Pe baza notei de constatare mai sus amintită, în anul 2012 a fost sesizată, potrivit legii, Curtea de Apel București, sentința pronunţată stabilind calitatea de colaborator, confirmată ulterior și de instanța de recurs.

Menționăm că în cauză procurorii au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea din funcția de procuror a inculpatului Preda Iulian, care activa începând cu data de 1 iunie 2016 în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pătârlagele.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Curții de Apel București„, se precizează în comunicatul remis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: