Recolte bune în județul Buzău, dar mai slabe calitativ

Fermierii buzoieni au suficiente motive de bucurie că pot avea din nou hambarele pline de recolte. Asta după ce, anul precedent, seceta a lăsat pagube uriaşe.

Agricultorii buzoieni au recoltat déjà aproape 30-40 la sută din totalul suprafețelor cultivate cu orz, rapiță și grâu, iar producțiile sunt bune. Potrivit reprezentanților Direcției Agricole Buzău, la cultura de orz se înregistrează producții de până la 8 tone la hectar, la cultura de grâu producțiile se situează între 5.000-7.000 kg la hectar, iar la rapiță producția medie este de 2.500 de kilograme la hectar. Totuși, deși producțiile de anul acesta sunt bune sau chiar foarte bune, boabele nu au tocmai calitatea potrivită.

Nu numai fermierii care au pariat anul acesta pe grâu şi rapiță au de câştigat. Sunt toate şansele ca și agricultorii care au cultivat porumb să înregistreze producții bune. Totul depinde de cum va fi vremea în perioada următoare. Temperaturile actuale stresează cultura de porumb, dar nu atât de mult încât să fie compromisă. Dacă în perioada următoare vor fi ploi ce vor cumula 201itri/mp, atunci cu sigurantă şi productia de porumb este salvată, iar fermierii se pot bucura de un an agricol bun, cu hambarele pline.

Anul trecut, în județul Buzău au fost însămânțate cu grâu 56.000 de hectare, însă fermieiri au putut recolta doar de pe o suprafață de 10.000 de hectare, restul fiind distrus de secetă. Mai mult, în 2020, s-a înregistrat o producție medie la grâu de numai 1.500-2.000 de kilograme la hectar.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: