Regina Ana, ultima reverență

programul-funeraliilor-reginei-ana-a-romaniei-397766Prin anii 1942-43, în timpul războiului, Regele Mihai primea la palat, jurnale de actualități.

Într-o seară a văzut un reportaj despre descoperirea mormântului principelui Aage al Danemarcei, Comandant al Legiunii Străine, fratele mai mare al principesei Margareta a Danemarcei, mama Reginei Ana.

”Eu am descoperit mormântul, într-un mausoleu din Rabat”, povestește Regina pregătindu-se să-și aprindă următoarea jumătate de țigară. ”Împreună cu mama, cu Valdemar, fiul unchiului Aage și cu unchiul Viggo, alt frate al mamei, am luat sicriul de la Rabat și l-am dus la Sidi Bel-Abbes, unde a fost înmormântat.”

Regele vede în acel jurnal chipul principesei Anne de Bourbon Parma, și, fără să știe cine este, îi cere operatorului de la palat să decupeze fotogramele cu chipul prințesei și să le transforme în fotografii. Cât va fi privit Regele acele fotografii?! Poate tot atât cât, prințesa Anne, aflând de la mama ei, verișoară cu Regina Mamă-Elena de suferințele copilului și apoi ale tânărului despărțit de mama sa, își dorea să-l vadă.

Sunt gata să se întâlnească, urmând un plan secret al celor două mame, în 1946, când, Regina Mamă Elena o invită pe principesa Margareta a Danemarcei împreună cu fiica ei, în România. Dar unchiul Axel, amiral al armatei daneze, excesiv de precaut cu ideea unei vizite într-o țară cu strânse legături germane, chiar dacă înainte de 1944, se opune și planul eșuează. În noiembrie 1947 părinții principesei Anne sunt invitați, ca și Regina Mamă-Elena și Regele Mihai, la nunta viitoarei Regine a Marii Britanii. ”N-am vrut să merg cu părinții mei la Londra, povestește Regina Ana, crezând că Regele Mihai trece cu trenul prin Paris.

Îmi doream să-l văd, ascunsă în mulțime, fără să fiu văzută. Dar el decisese în ultima clipă să meargă direct la Londra, cu avionul pe care-l pilota singur. M-a șocat să înțeleg că Regele Mihai exista de mult în gândurile mele… Am ajuns la Londra cu bucurie și cu teamă… Mama stătea la hotelul Claridge’s. Am urcat cu bagaje cu tot în apartamentul mamei. O mulțime de lume era acolo, Regina Elena a României și… El! Înalt, frumos, în uniforma aviației române! M-am zăpăcit, am văzut uniforma și, cum fusesem și eu în armată, în loc să fac reverența, am pocnit călcâiele și-am salutat militărește.”

Regelui i se făcuseră multe reverențe. Niciuna însă nu i-a adus în fața ochilor ființa a cărei fotografie o privea de aproape cinci ani.

”Abia în 1998, de Crăciun, își amintește Regina, Regele a vorbit despre acele fotografii…și am aflat și eu… Când am rămas singuri i-am spus: Când voi pleca din lumea asta, te voi saluta la fel, soldățește… Va fi ultima mea reverență!”

 

În memoria Reginei Ana, sâmbătă, pe teritoriul României, este zi de doliu național.

O serie de ceremonii religioase au loc dimineaţa la Palatul Regal din capitală, dar şi în Piaţa Palatului, iar sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei va fi transportat la Curtea de Argeş pentru slujba de înmormântare.

La ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, în faţa Palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă, iar accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi.

O slujbă religioasă de rit catolic va fi oficiată de Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, având alături ierarhi şi un sobor de preoţi catolici şi se va încheia la ora 11.20.

De la ora 11.35 la ora 12, cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire şi nu se va face slujbă religioasă. De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obişnuită, către Curtea de Argeş, în intervalul orar 12 – 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni, Piteşti, Curtea de Argeş.

La ora 15.00 va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment, iar publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş.

La funeraliile Majestăţii Sale Defuncte Regina Ana a României vor lua parte pe lângă ASR Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena, ES domnul Alexander Philips Nixon, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria, domnul Nicolae Medforth-Mills şi domnişoara Elisabeta Maria Biarneix, membri ai Familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei, Germaniei, dar şi membri ai familiilor regale din alte ţări europene.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: