Revine canicula în toată ţara. Temperaturile vor ajunge, din nou, la valori de 36 de grade

canicula1Valul de căldură revine în toate regiunile în intervalul 4-16 august. Temperaturile vor ajunge la valori de 36 de grade Celsius, în timp ce nivelul precipitațiilor va continua să fie scăzut şi doar cu mici reprize de ploi slabe şi de scurtă durată.

Potrivit ANM, în Moldova, în intervalul 3-7 august, vremea va continua să se încălzească de la o zi la alta, astfel că în sudul regiunii se va instala din nou canicula, temperaturile maxime urmând a crește de la o medie de 30-31 de grade la aproximativ 33 de grade, în data de 6 august. Tendința pentru restul intervalului va fi către un regim termic foarte ridicat, local canicular, cu o posibilă ușoară răcorire în jurul datei de 8 august. Aceeaşi evoluție este estimată și în regimul valorilor nocturne, cu o medie de 14-15 grade în primele nopți și 16-18 grade în restul perioadei.

În Muntenia, vremea va deveni călduroasă în toată regiunea, astfel că vor fi maxime termice în medie de 33-34 de grade. Pe parcursul primei săptămâni va fi caniculă izolat la câmpie, iar în cea de-a doua, estimările indică un posibil val de căldură mai intens și persistent. Media minimelor termice va fi de 17-19 grade, dar în zonele joase de relief vor fi și nopți tropicale, când local temperaturile nu vor scădea sub 20 de grade. Doar izolat, în estul și în sudul extrem al regiunii, sunt posibile averse slabe în zilele de 5 și 6 august.

La munte, vremea se va menține caldă pe parcursul celor două săptămâni, fără variații termice semnificative, astfel că maximele vor fi, în medie, între 21 și 24 de grade, iar minimele de 13-14 grade, mai scăzute în primele nopți. Intervalul de referință va fi caracterizat de un regim pluviometric în general deficitar, ploi de scurtă durată fiind de așteptat doar izolat, în special în jurul datei de 6 august.

Estimările meteo sunt realizate de către ANM pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: