Secetă severă. Culturile sunt pârjolite, spre disperarea agricultorilor

seceta_severaUrmează încă o săptămână de foc, fără pic de ploaie, spre disperarea agricultorilor care-și văd pârjolite culturile. Cel mai afectat de caniculă este vestul ţării, unde trei judeţe sunt de 4 zile sub avertizare de cod portocaliu, însă și la Buzău va fi foarte cald iar valul de căldură, dar şi lipsa ploilor distrug şi culturile.

La nivelul țării, sute de mii de hectare din suprafaţa agricolă au fost afectate de seceta prelungită. Au fost pârjolite în special culturile de porumb, floarea-soarelui, cartoful şi sfecla de zahăr. Situaţia se va înrăutăţi şi mai mult, spun meteorologii, din cauza deficitului de umiditate din sol şi a temperaturilor ridicate.
În toata ţara, aproape 900.000 de hectare din suprafaţa agricolă au fost afectate de seceta prelungită. Sunt zone în care n-a mai plouat de luni de zile şi unde izvoarele şi fântânile au secat. Oamenii au rămas fără apă şi hrană pentru animale.

La Buzău, seceta a pârjolit şi islazurile, aşa că animalele riscă să rămână fără mâncare. Localnicii se grăbesc să adune lucerna ca să mai aibă măcar câteva săptămâni nutreţ.

În lanurile de porumb, de la suprafaţa solului până la vârf, totul e ars de soare. Agricultorii spun că ar fi norocoşi să strângă măcar jumătate din cât au adunat anul trecut. Şi floarea soarelui e pârjolită.

În aceste condiții, România ar putea cere ajutorul Uniunii Europene pentru a-i despăgubi pe fermierii ale căror culturi au fost distruse, spune Ministerul Agriculturii.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: