Statul va acorda iar subvenții persoanelor care își montează panouri solare

panouri-solare-pentru-o-casa ecoProgramul numit ”Casa Verde” va fi reluat de către Administrația Fondului pentru Mediu și va finanța aproximativ 15.000 de persoane fizice care vor dori să își instaleze în casele lor sistemele de încălzire cu energie regenerabilă.

István Jakab, președintele AFM, a declarat în cadrul unui interviu acordat presei că s-au alocat 44 milioane lei pentru finanţarea contractelor în vigoare şi 95 milioane lei pentru contracte noi, şi se estimează că aproximativ 15.000 de persoane fizice vor beneficia de finanţare, în cadrul programului ”Casa Verde”. Deasemenea programul va fi însoțit de un ghid de finanțare, însă acesta este în curs de redactare.

Urmează a se stabili potenţialii beneficiari și criteriile de eligibilitate, dar și modalitatea potrivită de implementare a programului. Conform președintelui AFM, până la sfârșitul lunii mai va fi făcut public proiectul ghidului. Pe site-ul ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ghidul va fi supus dezbaterii publice, în perioada imediat următoare. Sumele nerambursabile alocate în program sunt până la 6.000 lei/persoană fizică pentru panouri solare sau panouri centrale peleți iar cei care își vor instala pompe de căldură, vor beneficia de maxim 8.000 de lei. Expunere.com relatează că, datorită condițiilor stabilite în program, în termen de un an, solicitanții trebuie să instaleze pe cheltuiala proprie sistemele care utilizează energie regenerabilă; urmând ca după ce sunt finalizate lucrările să solicite și să obțină de la Agenția Fondului de Mediu decontarea cheltuielilor.

În paralel cu proiectul ”Casa verde” se va derula și programul ”Casa Verde plus”, care va asigura finanțarea atât a blocurilor de apartamente cât și a caselor.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: