Test COVID în loc de 14 zile de izolare pentru cei care se întorc din străinătate

de Stiri Buzau Media

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ar putea decide săptămâna aceasta ca persoanele care se întorc din ţări cu multe cazuri de infectări să poată face testul COVID, iar dacă acesta este negativ, să nu mai fie obligate să stea 14 zile în izolare. În acelaşi timp, experţii atrag atenţia că numărul de cazuri va exploda în următoarea perioadă, iar autorităţile ar putea decide din nou carantinarea unor zone.

Persoanele care se întorc din străinătate ar putea scăpa de cele 14 zile în izolare dacă prezintă un test COVID negativ. Cel puţin aşa a anunţat premierul Ludovic Orban.

„Noi am aşteptat pentru că la nivelul UE există o dezbatere, pentru că se încearcă adoptarea unor măsuri comune. Săptămâna această vom analiza evoluţiile din fiecare ţară şi vom decide în CNSU dacă vom da posibilitatea de a utiliza modalitatea de testare. Adică să înlocuim perioada de carantinare de 14 zile în cazul în care se efectuează un test negativ. Suntem în discuţii şi în cursul acestei săptămâni vom lua o decizie”, a declarat ieri premierul.

În acelaşi timp, Ludovic Orban a susţinut că deşi România a înregistrat noi recorduri ale infecţiilor cu coronavirus, aceasta „nu este o creştere care să ne îngrijoreze”.

„În ceea ce priveşte măsurile interne, sunt cele care sunt în vigoare. Ele sunt stabilite în funcţie de nivelul de răspândire. Noi am stabilit care sunt criteriile pe baza cărora se pot lua diferite măsuri. Pe analiza noastră, chiar dacă am avut o uşoară creştere, nu este o creştere care să ne îngrijoreze”, a mai declarat premierul.

Specialist în sănătate publică: Miza Guvernului este să ajungă la alegeri Profesorul universitar la Universitatea Iowa în SUA, dar şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde conduce departamentul de sănătate publică, Răzvan Cherecheş atrage însă atenţia că numărul cazurilor de coronavirus va creşte şi mai mult în perioada următoare, iar după alegeri am putea avea parte din nou de restricţii.

„În toate ţările unde a început şcoala au crescut numărul de cazuri şi rata de infecţie, e logic. Numărul creşte cu interacţiunea socială dintre oameni. Să nu uităm că acum avem vreme bună, dar vin şi ploile de toamnă, iar atunci oamenii vor sta şi mai mult în spaţii închise, pentru a se adăposti. E la fel ca şi în cazul gripei, unde nu există nicio legătură cu temperatura scăzută, ci cu faptul că se stă mai mult în proximitate, oamenii respirând unii peste alţii. Avem şi redeschiderea restaurantelor, care va duce, de asemenea, la creşterea numărului de cazuri”, arată expertul.

El a adăugat că toate măsurile care s-au luat pre-alegeri sunt măsuri de ordin popular, pentru a nu afecta intenţia de vot.

„E o regulă valabilă în toate statele unde au fost alegeri sau sunt alegeri. După alegeri, mă aştept să ajungem la măsuri de izolare. Brusc, îşi vor da seama cei care conduc şi gestionează această criză că avem probleme, că au crescut foarte mult cazurile. Este bine, măcar, că există o abordare regională, logică, să nu închidem toată ţara, ci doar zonele cu probleme. În unele părţi, lumea respectă reguli, în alte părţi, oamenii nu poartă mască nici în spaţiile închise”, a declarant, pentru G4media.ro, specialistul UBB.

Specialistul spune că Guvernul minimalizează impactul focarelor ca să menţină aparenţa controlului până la alegeri.

„I-am auzit pe prim-ministru şi pe ministrul Sănătăţii că situaţia este sub control? Cum să fie sub control când avem aceste creşteri? Autorităţile s-au lăsat pe tânjală, toţi sunt concentraţi pe campania electorală. Am asfaltat, am făcut parcări. Bine, e drăguţ, dar ce facem cu sănătatea, cu criza asta profundă? DSP-urile n-au personal. La un focar de 50 de persoane, fiecare are 4-5 contacţi direcţi, deci acolo trebuie făcută anchetă epidemiologică pentru 300 de persoane. Nu există personal pentru aşa ceva. Nu există nici protocol de anchetă epidemiologică. Cei care fac anchetele le fac după pregătirea lor, nu există ceva standardizat.”

Cercetătorul de la Universitatea Babeş-Bolyai este de părere că această criză ar fi trebuit gestionată de specialişti în sănătate publică şi că România va ajunge în următoarele luni la noi recorduri negative în privinţa numărului de infecţii cu SARS-CoV-2.

„Una dintre cele mai potrivite măsuri ar fi amendarea acelor persoane care nu poartă masca în spaţiile închise, în zonele aglomerate şi aşa mai departe. Îmi pare rău să o spun, dar fără constrângere nu funcţionăm ca oameni. Nu se dă nicio amendă acum. E la fel ca la purtarea centurii de siguranţă. Sigur, unii cetăţeni o poartă că sunt responsabili atunci când se urcă la volan, dar cei mai mulţi o poartă de frica amenzii. Poliţia ar trebui să umble zi de zi să dea amenzi pentru asta”, crede specialistul UBB.

Știri despre: , ,