Tradiții de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul .Vezi ce e INTERZIS să faci pe 29 august!

taierea-capului-ioan-botezatorul
Foto: hunedoaralibera.ro

Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox. Denumit de către mai marii Bisericii și „înger în trup” sau „înger omenesc”, acesta este pomenit în trei sărbători diferite de-a lungul unui an bisericesc. Este una dintre cele mai cinstite personalităti ale Vechiului Testament, datorită rolului său de Botezător, de aici fiind preluat obiceiul creștinării.

  1. NU AI VOIE SĂ BEI VIN ROȘU

Pe 29 august, de Tăierea Capului, este permis să consumi doar struguri și apă. Nu este recomandat nici măcar vinul roșu deoarece acesta reprezintă sângele Botezătorului.

  1. NU AI VOIE SĂ MĂNÂNCI VARZĂ

Dacă ai poftă de fructe, acestea sunt permise, dar cu o singura condiție: să nu fie de culoare roșie. De asemenea, varza este interzisă în această zi pe motiv că pe varză ar fi fost taiat capul profetului. Nici fructele rotunde nu sunt permise azi deoarece simbolizează forma capului care a fost tăiat.

  1. NU AI VOIE SĂ TAI NIMIC CU CUȚITUL

Nu ai voie să folosești cuțitul în bucătărie astăzi. Dacă vrei să înjumătățești un aliment pe care îl consumi sau să îl mănânci în bucăți, folosește-ți mâna. Potrivit superstițiilor și tradițiilor populare care încă se mai păstrează în mai multe regiuni, persoana care taie chiar și o bucată de pâine cu cuțitul va avea o moarte cruntă.

  1. NU SE MĂNÂNCĂ ÎN FARFURII SAU ALTE VASE

Motivul? Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost pus pe o tipsie. De asemenea, evită orice vas cu fundul rotund chiar și daca vrei să fierbi ceva.

  1. NU AI VOIE SĂ MĂTURI

Se spune că dacă dai cu mătura prin casă vei tulbura liniștea morților. Lasă curățenia pentru altă zi!

Sursa: revista Teo

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: