Un buzoian, primul român trimis în închisoare pentru zădărnicirea combaterii Covid

 

Decizie extrem de controversată a magistraților români. Buzoianul Matei Strugurel este primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce instanța de apel a menținut prima decizie dată de Judecătoria Buzău.

Pe 10 decembrie 2020, instanța buzoiană l-a condamnat pe Matei Strugurel, în vârstă de 37 de ani, din comuna Greabănu, la un an de închisoare cu executare pentru că a fugit din Spitalul de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Buzău, înainte să primească rezultatul testului de COVID. Fuga a avut loc în luna aprilie a anului trecut, când fusese internat din cauza unor stări puternice de tuse. Analiza a arătat însă că bărbatul nu avea coronavirus, dar organele de cercetare au mers mai departe cu acuzația. Între timp, medicii l-au diagnosticat cu TBC.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, bărbatul a fost obligat la plata a 550 de lei cheltuieli de judecată.

Decizia instanței este, totuși, foarte ciudată în condițiile în care buzoianul este cunoscut drept o persoană cu boli psihice. Matei Strugurel a fost vreme de mai mulţi ani rezident al Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională  de la Râmnicu Sărat instituţie aflată în prezent în subordinea D.G.A.S.P.C. Buzău în care persoanele adulte cu diverse grade de handicap desfăşoară activităţi menite să îi ajute să se integreze în societate. Tânărul a părăsit sistemul de protecţie în anul 2005, la vârsta de 21 de ani

Ulterior, Matei Strugurel a fost plecat din ţară, unde a încercat să muncească, dar s-a ocupat şi de diverse infracţiuni mărunte fără a fi însă vreodată condamnat, probabil tocmai din pricina handicapului său. Ulterior el s-a stabilit la Grebănu.

Acesta nu stă prea mult prin localitate, călătorind prin ţară cu trenul, fără bilet, motiv pentru care la Primăria Grebănu au sosit mai multe amenzi pe numele său.

 

 

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: