Vineri, 31 iulie, are loc evenimentul Luna albastră

luna-albastraEvenimentul denumit în cultura britanică Luna albastră, are loc relativ rar, o dată la 3 ani și se manifestă prin prezența Lunii pline pentru a doua oară în decursul aceleiași luni calendaristice.

Prima lună plină din această lună a avut loc pe 2 iulie, iar cea de-a doua va fi pe data de 31 iulie.

Denumirea dată în folclorul modern de Lună albastră nu are nicio legătură cu fenomenele astronomice. Hugh Pruett a definit într-un articol publicat în anul 1946,intitulat “Once In a Blue Moon’’, drept Luna albastră cea de-a doua Lună plină produsă în intervalul aceleiași luni calendaristice.

Luna albastră este o lună plină care apare pentru a doua oară în cursul aceleiași luni calendaristice.

Ultima Lună albastră  a avut loc pe data de 31 august 2012.

Există și superstiții legate de data la care apare. Anul acesta, ca și acum 3 ani, va fi tot într-o zi de vineri, 31, care poate fi privit de multe persoane ca cifra fatidică 13, inversată.

Legat de culoarea albastră a Lunii, cercetătorii NASA au confirmat că, foarte rar, percepția culorii Lunii poate fi albastră.Ceea ce determină acest lucru este erupția foarte puternică a unui vulcan pe Pământ. Este cazul erupției vulcanului indonezian Krakatau, din anul 1883,ale cărui particole de cenușă vulcanică au avut rolul de filtru  ce permitea trecerea luminii albastre, fenomen care a permis ca Luna să fie și ea, la rândul ei, albastră.

Luna albastră a putut fi văzută în anul 1980, după erupția vulcanului Mount St Helens, din Washington(SUA), în 1982, după erupția vulcanului El Chichon din Mexic, în 1991 după erupția vulcanului Pinatubo din Filipine.

Iluzia culorii albastre poate fi dată și după incendii puternice de pădure.

Sursa: Agerpres

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: