Zeci de spitale intră în evaluare pe infecţii nosocomiale. Ce se întâmplă la Buzău?

de Stiri Buzau Media

infectiiZeci de spitale intră în evaluare pe infecţii nosocomiale. Ce se întâmplă la Buzău?

70 de spitale vor fi evaluate în cadrul acţiunilor din Planul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale, a anunţat luni Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Planul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi monitorizare a utilizării antibioticelor şi a antibiotico-rezistenţei va începe imediat şi presupune într-o primă etapă evaluarea spitalelor.

Un grup tehnic de lucru a elaborat un document care trasează principalele direcţii de acţiune ce trebuie urmate în perioada următoare în cele mai importante spitale din ţară, unităţi unde pot apărea mai frecvent infecţii nosocomiale şi unde se înregistrază cele mai mari consumuri de antibiotice.

Ministerul Sănătăţii doreşte că în primul an, 70 de spitale să facă parte din acest program, iar în decurs de cinci ani toate spitalele din România să aibă bine pus la punct un sistem de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale: „În decurs de un an de zile, ne dorim, să punem bazele unui sistem care să răspundă de capacitatea de diagnostic, să ameliorăm capacitatea de diagnostic, să reuşim să facem training personalului din spitale, apreciem un număr de 70 de spitale care să fie incluse în acest proiect”, a mai spus Alexandru Rafila.

Într-o prima etapă, se va face o evaluare a spitalelor în baza unor chestionare care vor fi analizate de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică. Chestionarele vor ajunge în cel mult 30 de zile în spitale, iar acestea vor trebui completate în cel mult 14 zile şi transmise Direcţiei Naţională de Sănătate Publică, pentru a fi analizate.

Unul din obiectivele Ministerului Sănătăţii este ca spitalele să aibă în componența lor structuri bine definite şi funcţionale, care să se ocupe de prevenirea şi combaterea infecţiilor nosocomiale atunci când apar, îngrijirea acestor pacienţi atunci când apar, astfel că ei să nu devină o sursă de noi infecţii nosocomiale, în acelaşi timp să existe un compartiment bine definit, care să sprijine prescrierea judicioasă, bună practică a administrării de antibiotice în spital.

Infecţiile nosocomiale sunt privite drept o problemă importantă de siguranţă a pacienţilor în legătură cu acordarea asistenţei medicale, iar gravitatea lor derivă din implicarea frecvenţa a unor germeni rezistenţi la antibiotice şi evoluţii grave ce apare de multe ori la pacienţii cu deficienţe ale apărării antiinfectioase.

În judeţul Buzău, cele mai multe cazuri de infecţii nosocomiale au fost raportate, anul trecut, de către Spitalul Judeţean de Urgenţă. Totodată sunt unităţi sanitare din judeţ care nu au raportat niciun caz de infecţie intraspitalicească, precum cea din Nehoiu ori una cu regim privat din municipiul Buzău. Responsabilii de la Direcţia de Sănătate Publică afirmă că numărul de îmbolnăviri este mai mai mare, dar medicii se feresc să facă raportări reale.

În Spitalul Judeţean Buzău, în anul 2015, au fost peste 33 de mii de externări, la aceste cazuri am înregistrat 115 infecţii de tip nosocomial. Eu consider că încă există o tendinţa de subraportare, deşi am colaborat permanent cu nucleele de specialitate din toate unităţile sanitare cu paturi şi am reuşit în mare parte să convingem medicii şefi de secţie că lucrul acesta nu e decât o bilă albă pentru secţia respectivă. Iar în unităţile care au declarat zero infecţii consider că acolo ceva nu s-a respectat a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău.

Pentru că de multe ori prescrierea de antibiotice nu se face după o antibiogramă, rezistenţă la astfel de medicamente este o foarte mare problema pentru cei care contractează infecţii nosocomiale. Cele mai frecvente raportări indică germeni precum stafilococul auriu, foarte rezistent la antibiotic, sau piocianicul.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns