Zi neagră pentru președintele suspendat al CJ Buzău. Cristi Bîgiu a fost trimis în judecată într-un dosar nou

Zi neagra pentru presedintele suspendat al CJ Buzau. Cristi Bigiu a fost trimis in judecata intr-un dosar nouProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților: SURDU GEORGIAN GABRIEL, director al Regiei Autonome – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, la săvârșirii faptei, în prezent suspendat din funcție, sub control judiciar, cu privire la săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, BÎGIU MARIAN CRISTINEL, președinte al Consiliului Județean Buzău, la data săvârșirii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În cursul lunii august 2013, inculpatul Surdu Georgian Gabriel i-a oferit inculpatului Bîgiu Marian Cristinel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, suma de 3.894.301.91 lei (878.222,47 euro), reprezentând 8% din valoarea unui contract (48.678.773,89 lei – 10.977.780,91 euro), având ca obiect „Proiectarea și execuția modernizarea drumurilor de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare în comuna Ghergheasa, jud. Buzău”, urmând ca suma de bani să fie dată în mai multe tranșe, la momentul efectuării plăților către societatea executantă. În aceeași lună, inculpatul Surdu Georgian Gabriel a remis, printr-un intermediar, inculpatului Bîgiu Marian Cristinel, drept primă tranșă, suma de 75.000 euro, pentru a interveni pe lângă primarul unei comune din județul Buzău, în vederea atribuirii contractului de lucrări respectiv.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea: În cursul lunii august 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din București, inculpatul Surdu Georgian Gabriel i-a solicitat inculpatului Bîgiu Marian Cristinel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, să-i faciliteze obținerea unor contracte de lucrări publice în județul Buzău, pentru o firmă pe care primul o administra prin intermediar. Inculpatul Bîgiu Marian Cristinel a fost de acord cu cererea inculpatului Surdu Gabriel Georgian și i-a promis acestuia din urmă că-l va sprijini să obțină un contract de lucrări pentru firma respectivă, într-o comună de pe raza județului Buzău.

La rândul său, inculpatul Surdu Gabriel Georgian i-a promis președintelui Consiliului Județean Buzău că-i va remite, 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenției sale pe lângă primarul localității respective, în vederea câștigării licitației. De asemenea, cei doi au convenit ca o primă tranșă, de 75.000 euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuției, lucru care s-a și întâmplat, banii fiind remiși inculpatului Bîgiu Marian Cristinel printr-un intermediar. La data de 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite de inculpatul Bîgiu Marian Cristinel, între primăria comunei respective și firma controlată de inculpatul Surdu Georgian Gabriel a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Modernizare drumuri de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare”, în valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro).

Precizăm că procentajul de 8% din valoarea contractului, promis inculpatului Bîgiu Marian Cristinel de inculpatul Surdu Gabriel Georgian se ridica la suma de cca. 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranșă de 75.000 euro. În cauză, s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra a două imobile aflate în proprietatea inculpatului Bîgiu Marian Cristinel, până la concurența sumei de 75.000 euro. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: