AGENDĂ ÎNCĂRCATĂ A MINISTRULUI CULTURII, BUZOIANUL LUCIAN ROMAȘCANU

Săptămâna a debutat cu o întrevedere a Ministrului Culturii, Lucian Romașcanu cu delegația Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, condusă de Rosa María Sánchez-Yebra Alonso, viceguvernator pentru Strategia de dezvoltare social. Întâlnirea a avut loc luni, la sediul Ministerului Culturii. Înaltul oficial se află la București pentru prima dată ca reprezentant al forului bancar european și va participa la o serie de întâlniri cu principalii parteneri guvernamentali ai Băncii, între care și Ministerul Culturii și Identității Naționale, pentru a dialoga pe tema proiectelor aflate în curs de implementare, dar și pentru a analiza posibilitatea finanțării altor proiecte investiționale cu caracter cultural și social.

Întrevederea a reconfirmat excelenta colaborare dintre Ministerul Culturii și Identității Naționale și organismul financiar european, dezvoltată cu precădere în ultimii 10 ani prin cele două proiecte de anvergură finanțate de Guvernul României și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), în cadrul cărora au fost reabilitate sau reconstruite 16 clădiri – monumente istorice sau obiective cu destinație culturală în care își desfășoară activitatea cele mai mari instituții publice de cultură. O atenție deosebită a fost acordată aprobării celui de-al treilea împrumut din care urmează a fi finanțate ample lucrări de consolidare, restaurare și amenajare a trei monumente de maximă relevanță instituțională, culturală, istorică și urbanistică: Muzeul Național de Istorie a României, Teatrul Național „Lucian Blaga” și Opera Română Cluj-Napoca și Sala Palatului din București.

În context, Ministrul Culturii a menționat că parafarea acestui nou acord de împrumut este o prioritate pentru anul 2018, având în vedere starea precară a celor trei monumente istorice, precum și eforturile deja depuse pentru revenirea, în perioada imediat următoare, a Sălii Palatului din administrarea Regiei Autonome – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat în cea a Ministerului Culturii și Identității Naționale, cu scopul transformării acesteia într-o sală de concerte modernă, complet funcțională pentru o varietate de tipuri concertistice.

Totodată, ministrul Lucian Romașcanu și-a manifestat interesul pentru dezvoltarea relațiilor cu BDCE pentru crearea de noi oportunități pentru revitalizarea altor obiective culturale, cu rol esențial în creșterea perspectivelor sociale, economice și culturale la nivelul comunităților locale. În același timp, viceguvernatorul Rosa María Sánchez-Yebra Alonso a apreciat pozitiv parcursul proiectelor demarate în 2007 și și-a reafirmat sprijinul pentru extinderea parteneriatului cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, cu atât mai mult cu cât este o foarte bună cunoscătoare a societății românești, activând pentru o perioadă de 5 ani ca diplomat și șef al Oficiului Economic și Comercial al Ambasadei Spaniei la București. Viceguvernatorul a prezentat părții române și o serie de noi instrumente de creditare disponibile pentru întărirea capacității de absorbție a fondurilor comunitare destinate sectorului cultural și sporirii investițiilor la nivel local, axate pe refacerea obiectivelor de patrimoniu.

La finalul discuțiilor, delegația BDCE a vizitat sediul Bibliotecii Naționale a României, reconstruită cu suma de 104 milioane de Euro, din care 50% au reprezentat credite acordate de partenerul extern. Prima colaborare a României cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei vizând domeniul refacerii infrastructurii culturale a reprezentat-o împrumutul în valoare de 2,5 mil. Euro, acordat în 2003, pentru restaurarea Ateneului Român. De atunci, Guvernul a mai parafat două acorduri-cadru de împrumut pentru proiectele demarate în 2007 de Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, și care urmează a se încheia la 31 decembrie 2018. Valoarea totală împrumutată în cadrul celor 3 acorduri este de 196,9 mil. Euro.

Marți, ministrul Lucian Romașcanu a fost prezent la Consiliul UE, la întâlnirea pentru cultură – reclădirea Europei prin cultură și pentru cetățeni, piața unică digitală, protejarea patrimoniului în situații de criză. În debutul zilei a avut loc o întâlnire trilaterală cu miniștrii Culturii din Finlanda și Croatia în pregătirea Președinției Consiliului Uniunii Europene. Tot marți, Lucian Romașcanu a mai purtat discuții cu comisarul european pentru cultură precum și cu colegii săi din Portugalia și Franța. La final, a avut loc o vizită la Casa Istoriei Europene, acolo unde este expusă Constitutia Romaniei din 1923. 

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: