Externe, Alegeri prezidențiale Moldova. Rezultate oficiale parțiale: Maia Sandu se clasează înaintea lui Igor Dodon

Maia Sandu, candidata proeuropeană, se îndreaptă către câștigarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, potrivit rezultatelor oficiale parțiale, comunicate de Comisia Electorală Centrală. 

Actualizare: Au fost procesate datele din procesele-verbale din peste 90 la sută din secțiile de vot din Republica Moldova. Maia Sandu are 51,48 la sută din voturi, iar Igor Dodon 48,52 la sută.

După procesarea datelor din peste trei sferturi din secțiile de vot din Republica Moldova, Maia Sandu are 52,12 la sută din voturi, conform primelor rezultate oficiale anunțate de Comisia Electorală Centrală, în timp ce Igor Dodon, actualul președinte prorus, are 47,87 la sută din voturi.

Încă nu au fost numărate însă voturile din diaspora, unde alegerile continuă în unele secții și unde se estimează că va fi o opțiune masivă în favoarea Maiei Sandu.

Reamintim că în turul I al alegerilor prezidențiale, votul din Republica Moldova a fost câștigat de Igor Dodon, dar după numărarea voturilor din diaspora Maia Sandu s-a clasat în fruntea scrutinului, la o diferență de peste 3 procente de Igor Dodon.

Două sondaje efectuate la ieșirea de la urne au indicat, duminică seara, o victorie detașată a Maiei Sandu, la o diferență de aproape 10 procente de Igor Dodon.

Mobilizare bună la vot a alegătorilor

Aceste alegeri prezidențiale au fost marcate, în ciuda pandemiei, de o mobilizare destul de bună a electoratului la vot, fiind mai ridicată decât în primul tur de scrutin: 48,45 la sută dintre alegători au venit la vot, față de 43 la sută în turul I.

Cei mai mulți alegători care au ieșit la vot duminică au fost femei (54,33 la sută).

De asemenea, electoratul tânăr, de până în 55 de ani, a fost mai numeros decât cel în vârstă.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: