Laurențiu Ciocăzanu: Există o singură soluție politică pentru România: alianța împotriva naturii – răul cel mai mic

de Stiri Buzau Media

Laurențiu Ciocăzanu – VOX PUBLICA:

Criza politică provocată de moțiunea de cenzură votată de PSD, AUR și USR a detonat bomba socială. Căderea Guvernului Cîțu a amplificat criza sanitară provocată de pandemie.

Azi, s-a consumat un ultim și nu cel din urmă episod din serialul luptelor politice interne având ca actori principali partidele de mai sus, alături de PNL, cel care formează acum guvernul interimar.

Căderea Guvernului Cioloș era naturală (USR are doar 15%) și desemnarea sa de către președintele Iohannis a fost pierdere de vreme.

Apocalipsa din sănătate cere o soluție urgentă, care să fie susținută de majoritatea actualului Parlament.

Refacerea coaliției PNL-USR ar fi răul cel mai mare. Cele două partide se urăsc de moarte (mai ales după debarcarea de către USR, cu ajutorul ”dușmanilor USR”, a cabinetului Cîțu), iar o nouă formulă de guvernare între aceste două partide este doar garanția pentru următoarea criză.

Discuția despre Cîțu e inutilă. Nu actualul premier e problema relației PNL-USR, ci intoleranța reciprocă. USR e creat pe ura față de partidele vechi, liderii săi au un discurs arogant, autosuficient și acuzator la adresa tuturor, deci inclusiv față de PNL, prin urmare cumetria PNL-USR e născută moartă, cu sau fără Florin Cîțu.

Dar ce soluție de stabilitate poate avea România, dacă refacerea alianței USR-PNL e practic imposibilă?

Este ”alianța împotriva naturii” PNL-PSD. Da, sună rău pentru ambele, dar și în Germania a sunat la fel și nemții au depășit obstacolul doctrinar pentru a garanta o guvernare care să dea stabilitate landurilor și creștere economică în buzunarele cetățenilor.

Iar compromisul stânga-dreapta a dat roade.

România e obligată să facă la fel. Fie cu un guvern direct e coaliție PNL-PSD-UDMR, fie cu unul de criză, mixt, cu mulți politicieni-specialiști pe zona sanitară gen Rafila (PSD), Streinu Cercel (PSD), Nelu Tătaru (PNL), Victor Costache (PNL) sau Nicolae Ciucă (PNL).

Nevoia de stabilitate e infinit mai mare decât ținutul cozii pe sus și apărat onoarea de partid.

Românii s-au săturat de lupte politice și au nevoie urgentă de stabilitate politică majoră, care să-i scoată din pandemie și din iarna facturilor.

Singurele partide care pot aduna suficiente voturi pentru un guvern de criză sunt PSD, PNL și UDMR, plus Minoritățile. Rezultă o majoritate foarte confortabilă, care poate opera în doi pași:

1 – guvern de specialiști, cum cere PSD, pe o perioadă de 6 luni

2 – guvern politic PSD-PNL-UDMR, după depășirea crizei.

Puternica majoritate va permite luarea unor măsuri dureroase, dar absolut cruciale pentru salvarea de vieți și revenirea la viață economică:  restricții rapide urmărite ferm de Poliție și eventual Armată, care trebuie să taie în carne vie cu rebelii, investiții masive pe spitale, impunerea obligativității vaccinării în multe sectoare și împingerea antivacciniștilor la marginea societății, pentru a nu mai pune în pericol atâția oameni ca până acum, pedepsirea drastică a celor care răspândesc mesaje antivacciniste, inclusiv penal, demararea atragerii de fonduri europene pentru ajutarea mediului privat, asigurarea medicamentelor anti-COVID, ajutor pentru testare masivă, aruncarea după gratii a celor care emit documente false de vaccinare etc etc.

Nu există altă cale. Alegerile anticipate sunt practic imposibile în România. Iar timpul trece repede și aplicarea PNRR ar fi puternic împiedicată de alegeri înainte de termen (care nici nu e sigur că vor da rezultate mai clare decât acum, în afară de inevitabila creștere a AUR și cădere a USR – partid care decontează cel mai mult criza actuală, cu doar 9,8% în ultimul sondaj INSCOP).

Sigur, va fi o decizie foarte incomodă pentru președintele Iohannis, care a demonizat PSD anul trecut, în toate alegerile, dar și el greșește și poate repara ulterior, ba chiar ar fi cazul să-și tragă singur un cui în talpă acum, ca să se lepede de acel partizanat dăunător, iată, lui însuși acum.

Oricât ar suna de cinic, România are acum nevoie de PSD mai mult ca niciodată. PNL nu va dori să rămână în afara ”mălaiului”, iar Klaus Iohannis nu își permite luxul să lase doar PSD la putere și pe liberali în surghiunul Opoziției.

Așa că oricât de greu de înghițit ar fi relația PNL-PSD, e singura viabilă în aceste momente de tragedie națională. Jena că vor fi acuzați de ”refacerea USL” nu trebuie să conteze.

De pe margine, oricine poate da din gură distructiv, țara are nevoie urgentă de reconstrucție, nu de gargară politică.

Și chiar dacă prin absurd vor avea de pierdut electoral, cele două partide trebuie să își asume această pierdere, din interes național deasupra celui de partid.

O guvernare PNL-PSD ar asigura stabilitatea pentru adoptarea unor măsuri dure în vremuri de criză, cum ar fi impunerea obligativității vaccinării și hăituirea în justiție a celor care propagă mesaje false despre vaccinuri și efecte secundare inventate de minți criminale.

Nu poți trece la fapte cu un Guvern slab sau divizat de lupte interne (vezi între PNL și USR), care la cea mai mică reacție a străzii dă înapoi sau fuge de răspundere ori, mai grav, devine teatrul unei întreceri de aruncat vina între partidele puterii, cum s-a întâmplat în Guvernul Cîțu.

Cine să fie premierul, în acest caz? Există multe variante: Florin Cîțu, Nicolae Ciucă, Nelu Tătaru, Alexandru Rafila, Adrian Streinu Cercel, Valeriu Gheorghiță etc.

În general, trebuie găsite nume de profesioniști respectați pe domeniile lor, bunăoară, Bogdan Aurescu la MAE sau Radu Oprea (PSD) la Economie, pentru a transmite mesajul că noul Executiv e mai mult unul de criză, tehnocrat, decât unul politic.

Guvernul PNL-PSD vine și în întâmpinarea numărului mare de aleși locali pe care îi au cele două partide, care se vor putea înțelege fără mari probleme la împărțirea tortului bugetar, atâta vreme cât e legal și în interesul comunităților locale.

E de o mie de ori preferabilă stabilitatea politică, printr-un guvern ”împotriva naturii” stânga-dreapta, decât instabilitatea și certurile iresponsabile ale unei coaliții de dreapta.

În treacăt fie spus, politic vorbind, USR și-a ales un destin morbid. În loc să accepte umilința de a lucra într-un cabinet condus de Florin Cîțu, au riscat cartea Opoziției, ceea ce le poate fi fatal pe termen lung.

Deși aparent statul în Opoziție te ajută electoral, pentru că mizezi pe degradarea puterii, nu va fi chiar așa. Alături de USR, vor juca această carte AUR și gruparea Orban, plus celelalte partide care au ratat pragul electoral la alegerile din iarna lui 2020 și încă rămân în cărți, mai ales PMP.

AUR va lua partea leului, iar USR va fi hărțuit din toate părțile: PNL, PMP, Orban etc.

Dan Barna a dezamăgit o mulțime de tineri aduși în București pentru funcții în Guvern, pe care i-a lăsat în aer, fără job, cu case închiriate, deoarece a plecat de la putere.

USR nu va mai avea suflu pentru încă trei ani. Va copia exemplul partidelor-surori din Europa, apărute din spuma protestelor anti-sistem, care s-au diluat treptat în competiția cu partidele mari (vezi Podemos și Ciudadanos, în Spania).