Senator Dorin Bădulescu: ,,Acest proiect vă aparține, dumneavoastră, români din Diaspora”

de Stiri Buzau Media

Preşedintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală, Dorin Bădulescu, a menționat că acest for trebuie să aibă un dublu rol – legislative. Pe de altă parte, demnitarul buzoian a adăugat că proiectul de lege elaborat de către Autoritatea Electorală Permanentă va intra astăzi în dezbaterea Comisiei, având ca termen limită de finalizare data de 5 iulie 2019. Dorin Bădulescu a subliniat că acest proiect apaține tuturor românilor din Diaspora. Prin urmare, președintele Comisiei  îi invită pe românii plecați la muncă în afara țării să se alăture acestui proces și să trimită toate propunerile și observațiile lor pe adresa de mail: comunicare@mprp.gov.ro. Totodată, senatorul buzoian anunță că proiectul elaborat de către Autoritatea Electorală Permanentă va putea fi consultat în cel mai scurt timp, atât pe site-ul instituției, cât și pe site-ul Ministerului Românilor de Pretutindeni, al Camerei Deputaților și Senatului. Iată declarația de presă completă a preşedintelui Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală, Dorin Bădulescu:

,,Orice act legislativ are (și trebuie să aibă!) drept obiectiv și principiu fundamentale satisfacerea nevoilor și intereselor celor cărora li se adresează. Iar atunci când vorbim de un proiect cum este cel al modificării Legii Electorale care se adresează milioanelor de români și dreptului lor profund democratic de vot, cu atât mai mult, acest principiu este absolut definitoriu. Indiferent de locul în care se află și de orice alt statut sau condiție, fiecare român are nevoie să își poată exercita dreptul democratic la vot într-un mod cât mai facil, beneficiind de cele mai bune cadre și condiții.  Diaspora nu este un cuvânt. Nu este un concept. Diaspora reprezintă fiecare român aflat în afara granițelor României și fiecare român care, de aici, din țară, este legat de românul aflat în Diaspora.

Se spune că fiecare acțiune, fie ea și mai întârziată, este infinit mai bună decât una care niciodată nu se va concretiza. Tocmai de aceea, a venit momentul ca Parlamentul, alături de Guvern, celelalte instituții implicate direct în această problematică, și, în special, alături de fiecare român din Diaspora care dorește să fie parte integrantă activă în acest proiect care îl vizează în mod direct, să lucreze împreună, în așa fel încât noua Lege Electorală să reflecte întocmai nevoile, condițiile, drepturile și interesele celor care, deși departe de țară, pot și trebuie să rămână implicați în orice act care privește hotărârea viitorului statului român.

Miercuri, 19 iunie 2019, în Monitorul Oficial, a fost publicată Hotărârea privind constituirea Comisiei Speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea, modificarea și completarea propunerilor legislative în materie electorală, al cărei prim obiectiv este acela de a elabora propunerea legislativă privind desfășurarea procesului electoral în afara țării. Activitatea acestei Comisii a început imediat, iar pe 24 iunie a.c., s-a reunit grupul de lucru interinstituțional destinat elaborării și modificării propunerilor legislative în materie electorală.

Pe această cale, vă anunțăm că marți, 25 iunie a.c., proiectul de lege elaborat de către Autoritatea Electorală Permanentă va intra în dezbaterea Comisiei, având ca termen limită de finalizare data de 5 iulie 2019.

Nu este suficient!

Acest proiect vă aparține, dumneavoastră, români din Diaspora. De aceea, vă invităm să va alăturați acestui proces și vă rugăm de asemenea să ne trimiteți toate propunerile și observațiile dumneavoastră. Experții teoreticieni în materie electorală au nevoie de dumneavoastră. Cei care cunoașteți cel mai bine hibele, lacunele și problemele actuale și sunteți în măsură să le remediați, implicându-vă activ și interactiv în elaborarea acestui proiect care are drept finalitate o Lege Electorală care să vă reprezinte la modul cel mai eficient și transparent drepturile și interesele.

Pentru aceasta, vă punem la dispoziție adresa de mail: comunicare@mprp.gov.ro, cât și canalele noastre de social media. De asemenea, vă informăm că, în cel mai scurt timp, veți putea consulta proiectul elaborat de către Autoritatea Electorală Permanentă, atât pe site-ul instituției, cât și pe site-ul Ministerului Românilor de Pretutindeni, al Camerei Deputaților și Senatului. Comunicarea este și va rămâne deschisă. Noi suntem aici. Este rândul nostru să vă așteptăm propunerile pentru a vă servi drepturile.

Vă mulțumim”, și-a încheiat declarația de presă, senatorul buzoian.

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală va avea la dispoziție șase luni pentru „elaborarea unei propuneri legislative pentru desfășurarea procesului electoral în afara țării”.