VIDEO: Buzăul sărbătorește Ziua Internațională a Geodiversității pe 6 octombrie 2022

de Stiri Buzau Media

Împreună cu întreaga planetă,  Buzăul sărbătorește Ziua Internațională a Geodiversității pe 6 octombrie 2022 – Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului”, tema principală a activităților educative pentru numeroși elevi din județ

Anul acesta, este sărbătorită pentru prima dată Ziua Internațională a Geodiversității, reunind întreaga planetă pentru promovarea numeroaselor aspecte ale geodiversității. Ziua Internațională a Geodiversității a fost proclamată în 2021, de către cele 193 de state membre participante la cea de-a 41- a Conferință Generală a UNESCO de la Paris.

Adoptarea unei Zile Internaționale a Geodiversității reamintește umanității  importanța gestionării durabile a geo-resurselor și a geo-patrimoniului. Totodată, această zi oferă oportunitatea de a informa comunitățile cu privire la legătura sensibilă dintre geodiversitate și viața pe planeta Pământ.

În această zi vor avea loc evenimente în întreaga lume: dezbateri care inspiră o nouă generație de tineri pentru studierea geoștiințelor, excursii care promovează conservarea geo-patrimoniului, tururi ale muzeelor prin care se descoperă resursele geologice, vizite ale școlilor,  pentru ca elevii să cunoască istoria Pământului.

Cât de importantă este geodiversitatea și a patrimoniul geologic al unei zone se reflectă în relația de zi cu zi pe care o au comunitățile locale cu resurse geologice folosite. Prin dezvoltarea de Geoparcuri Internaționale UNESCO sunt sprijinite activitățile de conservare a patrimoniului natural și cultural ale teritoriului, precum și activitățile educaționale.

Ziua Internațională a Geodiversității oferă oportunitatea de a prezenta modul în care educația în domeniul geologiei oferă oamenilor soluții durabile la provocările actuale. Prin urmare, este important să se promoveze o mai bună înțelegere a proceselor dinamice ale Pământului, astfel încât cetățenii să facă alegeri informate pentru o societate durabilă (Petre-Emanoil Neagu, Președinte Consiliul Județean Buzău).

Consiliul Județean Buzău, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Buzău, a promovat în rândul unităților de învățământ inițiativa de celebrare a Zilei Internaționale a Geodiversității. Astfel, la nivelul județului Buzău, numeroase școli și grădinițe din spațiul rural și urban și-au manifestat interesul de a organiza în data de 6 octombrie activități educative având ca scop creșterea gradului de conștientizare a elevilor, cu privire la numeroasele beneficii pe care geodiversitatea le oferă oamenilor, societății și mediului. Astfel, Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului” și geodiversitatea județului Buzău devin subiect de studiu și informare pentru copii.

Totodată, Consiliul Județean Buzău, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului” a încurajat cele 18 comune de pe teritoriul geoparcului, pentru a veni în sprijinul inițiativelor pentru  educație geoștiințifică, prin care se oferă soluții durabile la provocările legate de gestionarea resurselor, reducerea riscului de hazarde naturale, atenuarea schimbărilor climatice și pierderea biodiversității.

De asemenea, Consiliul Județean Buzău va lansa un concurs online, adresat pasionaților de fotografie, pentru a imortaliza locuri și momente din Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului”. Astfel, în Social Media, pe pagina #descoperabuzaul, va fi promovată inițiativa de a surprinde în imagini de ce Buzăul este unic și valoros pentru întreaga planetă. Câștigătorii vor fi premiați, iar lucrările lor prezentate în cadrul unei expoziții adresate publicului larg.

Fiecare inițiativă organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Geodiversității poate beneficia de expunere internațională, prin înregistrarea evenimentelor pe site-ul oficial https://www.geodiversityday.org/ , la sectiunea Organize An Event. Astfel, fie că este organizată o prezentare la școală, un atelier, o vizită la obiectivele din geoparc, o dezbatere, o expoziție, un concurs, toate inițiativele au șansa de a fi incluse în lista evenimentelor la nivel mondial.

Ziua Internațională a Geodiversității reprezintă o oportunitate pentru toți cetățenii de a se implica în toate aspectele geodiversităţii, pentru a afla ce este aceasta și cum ne afectează viața de zi cu zi.

____________________________________________________________________________________

Pentru cei mai mulți dintre oameni, atunci când vorbim despre natură în general, ne gândim la copaci, flori, păsări, animale, fluturi. Oricât de importante sunt acestea pentru viață, ele reprezintă doar jumătate din natură. Pentru că mai există și cealaltă jumătate – jumătatea fără viață sau abiotică, cum o denumesc specialiștii.

Geodiversitatea reprezintă toate resursele planetei Pământ: minerale, roci, fosile, sol, formele de relief și topografia, caracteristicile hidrologice (râurile, lacurile) și procesele care creează și modifică aceste caracteristici. Este sursa materialelor cu care se construiesc orașe și sate. Geodiversitatea servește agriculturii prin furnizarea de sol și apă și oferă resurse pentru generarea de energie, inclusiv pentru fabricarea turbinelor eoliene și a panourilor solare. Prin peisajele, culorile și formele sale diverse, geodiversitatea inspiră artiștii și fascinează turiștii.

Istoria umanității este legată direct de geodiversitate, în principal prin prisma exploatării resurselor planetei Pământ. Dar scoarța Pământului are o mare varietate de tipuri de roci care reflectă istoria sa de 4,6 miliarde de ani, cu plăci tectonice în mișcare, schimbări climatice și evenimente care au schimbat pentru totdeauna peisajul planetei noastre.

Pentru toate aceste aspecte, specialiștii au denumit geodiversitatea “partenerul tăcut al biodiversității”.

***

„Ținutul Buzăului” a primit statutul de Geoparc Internațional UNESCO în aprile 2022, devenind cel de-al doilea geoparc al României acreditat de UNESCO. Geoparcul este un concept de dezvoltare cu recunoaștere internațională. Început în Europa, în anul 2000, prin crearea Reţelei Europene a Geoparcurilor (EGN), a continuat la nivel mondial prin crearea, în anul 2004, a Reţelei Internaționale a Geoparcurilor (GGN) şi a culminat cu înființarea în 2015 a Programului UNESCO pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri. În prezent, Rețeaua cuprinde 177 de teritorii din 46 de țări.

Un Geoparc Internațional UNESCO este definit  drept un teritoriu unic, în care siturile și peisajele de importanță geologică internațională sunt gestionate în baza unui concept integrator de protejare, educație și dezvoltare durabilă.

„Ținutul Buzăului” este un teritoriu rural din zona submontană a județului Buzău,  cu elemente de interes geologic deosebit, înglobează 18 comune, se întinde pe o suprafață de peste 1.000 de kilometri pătrați și are o populație de peste 40.000 de locuitori.

Consiliul Județean Buzău, împreună cu Universitatea din București, sunt instituțiile care au inițiat și coordonat acest proiect de dezvoltare încă din anul 2006. În parteneriat cu Asociația ”Ținutul Buzăului” și alte entități, Consiliul Județean contribuie la îndeplinirea tuturor obligațiilor internaționale, supervizează și finanțează activități de management, cercetare, educație și promovare a Geoparcului Internațional UNESCO ”Ținutul Buzăului ”.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului” a fost constituită în 2008, prin asocierea Consiliului Județean Buzău cu cele 18 comune de pe teritoriul geoparcului, în scopul realizării în comun a unor proiecte de interes zonal sau local, în vederea funcționării geoparcului ca instrument de dezvoltare durabilă.