Buzăul, inclus și în acest an, pe harta traseului celei de-a 52-a ediții a Turului ciclist al României

de Stiri Buzau Media

Ediţia din acest an a Turului ciclist al României va avea loc în perioada 11-15 septembrie, pe durata a cinci etape, cu startul la Cluj-Napoca şi sosirea la Bucureşti, potrivit site-ului oficial al competiţiei. Traseul stabilit pentru această ediție surprinde obiective turistice importante ale țării și trece prin orașele Cluj-Napoca, Sighișoara, Brașov, Focșani, Buzău, Târgoviște, Ploiești, ajungând în final la București. Buzăul a intrat pe harta Turului, ca punct de start în penultima etapă, prevăzută pe traseul Buzău – Ploieşti – Târgovişte și la ediția specială de anul trecut a turului organizată de Centenar.

În acest an, prima etapă va avea loc pe 11 septembrie, când startul în Mica Buclă va fi dat de la Cluj-Napoca, plutonul urmând să încheie ziua la Sighişoara, după 177 km. Etapa a doua va avea loc pe 12 septembrie, între Braşov şi Focşani, pe 177 km. Etapa a treia este programată în data de 13 septembrie, de la Buzău la Târgovişte, pe 125 km, traseul fiind Buzău – E 85 – Târgoviște. Penultima etapă va duce plutonul de la Ploieşti la Piatra Arsă, pe un traseu de 124 km. Cursa se va încheia cu etapa a cincea, un circuit de 102 km, la Bucureşti, pe 15 septembrie. La cursă s-au înscris 20 de echipe: Team Novak, Echipa Naţională a României, Giotti Victoria Palomar, Lokosphinx, Echipa Naţională a Slovaciei, Echipa Naţională a Republicii Modlova, Team Illuminate, Echipa Naţională a Serbiei, Echipa Naţională a Turciei, ASD Cycling Team Friuli, Kobanya Cycling Team, Pannon Cycling Team, Apple Continental Team, Lvov Cycling Team, Novo Nordisk Development Team, Voster ATS Team, Massi Kuwait, Echipa Naţională a Belarus, Trevigiani Phonix – Hemus 1896, Monkey Town A Bloc CT.

Turul României este mai mult decât un eveniment prestigios dedicat promovării ciclismului românesc și internațional. Este o platformă prin care ne dorim să îi încurajăm pe români să pedaleze pentru o viață mai frumoasă și să promovăm mersul pe bicicletă în rândul populației, la orice vârstă. De aceea, pe lângă competițiile dedicate profesioniștilor, vom găzdui în cadrul Turului României o serie de competiții dedicate pasionaților și familiilor. Totodată, Turul României este o importantă platformă de promovare turistică a României, traseul de anul acesta fiind conceput astfel încât să surprindă printre cele mai spectaculoase obiective turistice ale țării. Suntem mândri că o competiție sportivă ajunge pentru prima dată pe TransBucegi, unul dintre cele mai frumoase drumuri ale patriei, care a fost mult timp închis circulației publice”, a declarat Eduard Novak, Președintele Federației Române de Ciclism.

Turul României, competiția de profil cu cea mai mare tradiție din România, organizată de Federația Română de Ciclism, a avut loc pentru prima dată în 1934, România fiind cea de-a șasea țară din lume care a găzduit un tur național de ciclism. „Mica Buclă”, așa cum mai este cunoscut evenimentul, este inclusă în calendarul competițional european al Uniunii Cicliste Internaționale, care anul acesta a promovat competiția românească la categoria 2.1. Calificativul permite ca la Turul României să ia parte și echipe profesioniste care participă în Turul Franței sau al Italiei, echipe semi-profesioniste, continentale și naționale. României vor fi acordate o serie de tricouri distincte: tricoul galben (acordat liderului în clasamentul general), tricoul alb (acordat celui mai bun sportiv român) și tricoul roșu (acordat celui mai bun cățărător).